ESG ratingu Fakulty podnikohospodářské VŠE se letos účastní přes 100 českých firem, jejichž obrat představuje 10 % českého HDP

Do ESG ratingu, který sestavuje Fakulta podnikohospodářská VŠE, se letos přihlásilo 102 tuzemských firem. Jejich celkový společný obrat v loňském roce byl přes bilion korun, což představuje přibližně desetinu HDP České republiky. 

Zhruba polovina z přihlášených podniků spadá do kategorie Velký podnik, tedy splňují dvě ze tří kritérií: mají více než 250 zaměstnanců, jejich obrat přesahuje 50 milionů eur či drží 25 milionů eur v aktivech. 

Nejčastěji přihlášené firmy působí ve zpracovatelském průmyslu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jde o předmět podnikání pro zhruba třetinu z nich. Přibližně desetina z přihlášených společností se zabývá velko či maloobchodem a další desetina peněžnictvím či pojišťovnictvím. 

 „Je skvělé, že i letos můžeme pracovat se solidním vzorkem firem a mapovat tak vývoj ESG v tuzemském byznysu. Důraz na ESG ze strany regulátorů i spotřebitelů sílí a to rok od roku také proměňuje přístup k ESG v českých firmách,” říká vedoucí Katedry strategie FPH VŠE a ESG ratingu Ladislav Tyll.  

 „Nyní podklady od firem zpracováváme, provádíme také případné ověřování informací a v listopadu budeme mít k dispozici výsledky, ze kterých vzejde deset velkých a pět malých a středních podniků s nejpropracovanějším ESG reportingem,” dodává Tyll s tím, že tyto společnosti 12. listopadu na slavnostním vyhlášení nejúspěšnějších firem Česká elita ocení mediální partner ESG ratingu, kterým jsou Seznam Zprávy. 

 

ESG Rating 2024 data